ЄС створить єдину економічну зону з країнами “Східного партнерства”, куди входить і Україна

ЄС створить єдину економічну зону з країнами “Східного партнерства”, куди входить і Україна

Європейський парламент виступить із закликом створити єдиний економічний простір між Євросоюзом і країнами “Східного партнерства”, куди входить і Україна.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. Зокрема, видання посилається на проект звіту Європарламенту, в якій засуджується дестабілізація і інші незаконні дії з боку Росії в країнах “Східного партнерства” – Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні.

Передбачається, що документ може бути схвалений в травні. Також повідомляється, що Європарламент підтвердить суверенне право країн “Східного партнерства” на інтеграцію з ЄС. Крім того, Брюссель підкреслить, що політика щодо цього блоку може сприяти процесу поступового вступу до Євросоюзу.

Також згідно з проектом звіту, Європарламент заявить про намір створити єдину економічну зону і підтримає поступову інтеграцію в енергетичний союз, транспортний співтовариство і єдиний цифровий ринок. Ще однією з пропозицій буде скасування роумінгу між країнами ЄС і учасницями партнерства.

Відзначимо, програма “Східне партнерство” була запущена в 2009 році для зближення колишніх радянських республік з ЄС без явного пропозиції про майбутнє членство. З тих пір Грузія, Молдова і Україна підписали Угоди про асоціацію з ЄС, в тому числі угоди про вільну торгівлю.

Поділитись