ЄС профінансує будівництво нової залізниці в Прибалтиці

ЄС профінансує будівництво нової залізниці в Прибалтиці

До 85% видатків на будівництво залізниці Rail Baltica будуть покриті із коштів Єврокомісії.

Про це повідомила координатор проекту у найвищому органі виконавчої влади ЄС Катрін Траутманн. За її словами, у Брюсселі ухвалили таке рішення, у тому числі через воєнне значення майбутньої артерії — вона використовуватиметься для перекидання військової техніки та військовослужбовців.

Нагадаємо, Rail Baltica має поєднати Прибалтику з рештою Європи. За словами експертів, через відсутність економічної доцільності проект довгий час мав проблеми з фінансуванням. Виділення грошей експерти пов’язують із планами НАТО та США щодо нарощування військової присутності поблизу кордонів РФ.

“Це важлива інформація для майбутніх підрядників, що свідчить про значення та фінансову надійність проекту Rail Baltica”, – наводить слова Траутманн литовське видання Postsen.

Як пояснила чиновниця, Єврокомісія ухвалила рішення про виділення коштів у зв’язку з економічним та військовим значенням Rail Baltica. За словами Траутманн, залізнична артерія використовуватиметься для транспортування військової техніки та перекидання військовослужбовців.

Координатор проекту Rail Baltica у Єврокомісії наголосила, що будівництво дороги має велике значення у контексті швидкого приєднання до НАТО Швеції та Фінляндії. Також Траутман допускає, що в перспективі гілка Rail Baltica буде протягнута територією України до Миколаївського порту.

Поділитись