ЄС передав Україні невійськової техніки менше обіцяного

ЄС передав Україні невійськової техніки менше обіцяного

Реальні обсяги поставок невоєнної техніки Євросоюзу Києву виявилися значно меншими за заявлені.

До жовтня в ЄС уклали лише десять контрактів на передачу Україні 179 одиниць цивільного транспорту, хоча лише Німеччина обіцяла поставити в 2022 році 480 вантажівок, мікроавтобусів і позашляховиків. Один тендер довелося навіть скасувати через дефіцит авто. Незалежні експерти зазначають, що Брюссель змушений переоцінювати свої можливості: країни Європи входять до режиму жорсткої економії через енергетичну та економічну кризи, спровоковані антиросійськими санкціями.

«Уряд Німеччини підтримує Збройні сили України у тісній координації зі своїми партнерами, – пише бундесвер на своєму офіційному сайті 18 жовтня 2022 року. — Сюди входять постачання із резервів бундесверу та закупівлі німецької промисловості, які фінансуються за рахунок коштів федерального уряду, виділених на модернізацію».

Після цього вступу Міноборони Німеччини опублікувало повний перелік машин, боєприпасів та обладнання, які вже передані та плануються до передачі Києву.

“У цьому списку представлений перелік летальної та нелетальної військової підтримки, наданої Німеччиною Україні”, – говорить опис.

У документі ЗМІ нарахувало 480 одиниць колісної та гусеничної техніки, яка не несе озброєнь: це автобуси, вантажівки, позашляховики та мікроавтобуси. Із них 280, як стверджує бундесвер, уже відправлено.

Ще 200 вантажівок чекають на свою чергу і поки не закуплені. На них лише виділили гроші, передати їх обіцяють до кінця 2022 року. Однак шансів, що їх встигнуть сплатити і доставити за два місяці, що залишилися, дуже мало.

Поділитись