ЄС допоможе у відновленні економіки України

ЄС допоможе у відновленні економіки України

ЄС готовий підтримати Україну в боротьбі з пандемією та пост-кризовому відновленні економіки і опрацьовує нині додаткові шляхи допомоги.

Про це йшлося під час відеоконференції у форматі «Групи друзів України в ЄС». Як повідомила прес-служба МЗС України, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба спільно з колегами з держав — членів ЄС та представниками інституцій Євросоюзу обмінялися думками щодо координації дій України та ЄС у протидії пандемії COVID-19 та подоланні її соціально-економічних наслідків.

Дмитро Кулеба подякував ЄС за оперативне виділення Україні важливої гуманітарної і фінансової підтримки. А це — пакет підтримки України в 190 мільйонів євро. Він назвав таку допомогу «справжнім актом підтримки друзів, не лише партнерів».

У контексті підготовки саміту ініціативи ЄС «Східне партнерство», проведення якого у зв’язку з пандемією перенесено на другу половину року, Дмитро Кулеба наголосив, що для України важливою є амбітність та стратегічний характер майбутньої політики ЄС стосовно східних партнерів з урахуванням їхніх європейських прагнень.

Українська сторона виходить з того, що «Східне партнерство» має сприяти поступовій інтеграції асоційованих партнерів, у тому числі України, до внутрішнього ринку ЄС, як це закріплено в угодах про асоціацію.

Дмитро Кулеба також детально поінформував співрозмовників щодо ситуації на Донбасі. Міністр повідомив про обстріли українських позицій з боку контрольованих РФ територій, невиконання російською стороною положень Мінських домовленостей і рішень Нормандського саміту. Співрозмовники висловили занепокоєння блокуванням Росією доступу СММ ОБСЄ і міжнародних гуманітарних організацій на неконтрольовані території Донецької і Луганської областей.

Члени ЄС запевнили в незмінності своїх підходів: санкції, запроваджені проти Росії, діятимуть до повного виконання Мінських домовленостей та деокупації української території, повідомляє прес-служба МЗС.

Поділитись