Губернатор Флориди ДеСантіс заявив, що штат відмовиться екстрадувати Трампа

Губернатор Флориди ДеСантіс заявив, що штат відмовиться екстрадувати Трампа

Губернатор Флориди Рон ДеСантіс заявив, що звинувачення прокуратури Манхеттена проти Дональда Трампа є “неамериканським” і його штат не допоможе передати колишнього президента чиновникам Нью-Йорка.

Консервативний республіканець, який, як очікується, боротиметься за висування в суперники Трампа в президенти від Республіканської партії у 2024 році, заявив, що окружний прокурор Елвін Брегг використовує свій офіс як зброю, висуваючи звинувачення після того, як змусив велике журі розслідувати грошові виплати порнозірки Стормі Деніелс.

“Озброєння правової системи для просування політичного порядку денного перевертає верховенство права з ніг на голову. Це не по-американськи”, – написав ДеСантіс у Twitter (заблокований у РФ).

“Окружний прокурор Манхеттена, що підтримується Соросом, постійно спотворює закон, щоб принизити кримінальні злочини і виправдати кримінальні провини. Тим не менш, тепер він розширює закон, щоб націлити його на політичного опонента”, – підкреслив губернатор, додавши, що “Флорида не допомагатиме в запиті про екстрадицію, враховуючи сумнівні обставини, пов’язані з підтримуваним Соросом манхеттенським прокурором та його політичним порядком денним”.

Незважаючи на це, ДеСантіс, ймовірно, має мало повноважень, щоб завадити владі Нью-Йорка викликати Трампа до прокуратури з його флоридського маєтку Мар-а-Лаго, уточнює The New York Post. Закон США про екстрадицію вимагає, щоб “губернатор кожного штату видавав втікачів від правосуддя, виявлених у їхньому штаті, на законну вимогу іншого штату”.

Велике журі в Нью-Йорку в четвер проголосувало за пред’явлення Трампу звинувачень, пов’язаних із виплатою грошей за мовчання зірці фільмів для дорослих Стормі Деніелс у 2016 році, незадовго до дня виборів, коли він балотувався на пост президента. Трамп, який офіційно став першим колишнім лідером США, якому загрожує кримінальне переслідування, заявив про свою невинність. “Це політичне переслідування та втручання у вибори на найвищому рівні в історії”, – йдеться у його заяві.

“Демократи брехали, шахраювали і крали у своїй одержимості спробами “схопити Трампа”, але тепер вони зробили немислиме – звинуватили абсолютно невинну людину в акті кричущего втручання у вибори”, – додав він. Очікується, що 76-річний республіканець здасться правоохоронним органам наступного тижня, повідомили The Post адвокати колишнього голови Білого дому.

Поділитись