Глава ВООЗ розповів про військові злочини армії Еритреї

Глава ВООЗ розповів про військові злочини армії Еритреї

Збройні сили Еритреї вбили понад 50 людей у прикордонному регіоні Тиграй в Ефіопії, заявив голова Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) Тедрос Адхан Гебрейєсус на прес-конференції в Женеві.

Його цитує американська газета The New York Times.

За словами Гебрейєсуса, який є уродженцем Тиграю, серед убитих у ході нападу на ефіопське село було його дядько. Глава ВООЗ повідомив, що розглядав можливість скасувати прес-конференцію після цієї новини.

“Я розмовляв з матір’ю, і вона була дуже спустошена, тому що він був наймолодшим у їхній родині”, – сказав Гебрейєсус і додав, що сподівається на припинення “цього божевілля”.

Так він назвав війну між силами автономного регіону Тиграй – з одного боку, а також Ефіопією та Еритреєю – з іншого боку.

The New York Times уточнює, що у листопаді уряд Ефіопії та керівництво Тиграю досягли угоди про припинення бойових дій, проте договір не поширюється на Еритрею. Наголошується, що під час цього збройного конфлікту військові злочини мали місце і раніше.

24 травня Гебреєсуса переобрали головою Всесвітньої організації охорони здоров’я на другий термін. Він обіймає цю посаду з 2017 року. Це перший представник Африканського регіону ВООЗ, який його очолив. Відповідно до правил організації переобиратися на посаду гендиректора можна один раз.

Гебреєсус народився в Еритреї. До того, як обійняти посаду генсека ВООЗ, він був радником прем’єр-міністра Ефіопії (з 2016 року), з 2012-го по 2016 рік – міністром закордонних справ, а з 2005-го по 2012 рік – міністром охорони здоров’я цієї країни.

Поділитись