Глава розвідки ФРН не бачить загрози для системи Путіна

Глава розвідки ФРН не бачить загрози для системи Путіна

Влада президента Росії Володимира Путіна наразі цілком стабільна, вважає голова Федеральної розвідслужби Німеччини (BND) Бруно Каль.

«Ми не бачимо жодних тріщин у системі Путіна», — заявив він, виступаючи у Федеральній академії безпекової політики. За словами Каля, публічна критика методів ведення війни є звичайними розбіжностями в Росії, але ніяк не загрозою для системи.

— Незважаючи на окремі випадки вираження критики — наприклад, щодо постачання боєприпасів — немає жодних ознак того, що система починає розхитуватися чи розвалюється, — наголосив він, додавши, що й подібний сценарій, однак, виключати не можна.

— У довгостроковій перспективі Росія, як і раніше, здатна вести війну — з солдатами, які знову і знову набираються, — зазначив глава німецької спецслужби.

Те саме стосується й галузі озброєння та боєприпасів.

— Тож про слабкість або про те, що діям Росії може прийти кінець, не може йтися, — підкреслив Бруно Каль. — Справді, існують уразливості та несподіванки — наприклад щодо ефективності збройних сил. Але якщо Захід не дуже організовано підтримуватиме Україну і організовуватиме опір, то стратегія Путіна, яка передбачає ставку на довгострокову перспективу і масу ( солдатів), може увінчатися успіхом.

На питання про те, з якого моменту служба BND знала про намір Росії напасти на Україну, Каль відповів так:

— Приблизно за 14 днів до початку війни ми зафіксували феномени, які не можна було інтерпретувати інакше.

При цьому він спростував критику з приводу того, що спецслужби Великобританії та США набагато раніше, ніж його відомство, припустили, що почнеться війна. Співробітники цих розвідувальних служб зробили висновок про високу ймовірність початку війни на основі спостережуваних ними критеріїв. У свою чергу, BND надавала першочергового значення тому, що остаточне рішення про початок вторгнення мав прийняти Путін, пояснив Каль.

За його словами, президент Росії ухвалив рішення про вторгнення в Україну, враховуючи безліч речей, «які не перебували у підрахунку кількості ракет чи танків».

Поділитись