Глава МАГАТЕ Гроссі розповів про виклик для Америки

Глава МАГАТЕ Гроссі розповів про виклик для Америки

Сполучені Штати втратили першість на світових комерційних ринках ядерних реакторів, вона перейшла до Росії.

Про це заявив у п’ятницю генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі.

“Вважаю, що це виклик для Америки. Вона традиційно була лідером. Вона втратила це лідерство”, – зазначив Гроссі, коментуючи питання про комерційні технології ядерної енергетики. За його словами, зараз “головний постачальник [комерційних ядерних технологій на світові ринки] – російський”, тобто Росатом.

“Я чув, як міністр енергетики [США Дженніфер Гренхолм] заявляла: ми хочемо відновити це лідерство. Звичайно, для цього треба переходити від слів до справи. І я бачу, як [у США] ухвалюються певні дуже цікаві рішення, щоб підтримати національну ядерну промисловість, яка, звичайно, незамінна всередині країни через ситуацію в енергетиці, але також у міжнародному плані”, – сказав керівник МАГАТЕ, виступаючи на конференції у Фонді Карнегі у Вашингтоні.

У зв’язку з цим він констатував наявність у США значного науково-технічного потенціалу. Є “величезні можливості для американської цивільної ядерної енергетики”, прогнозував Гроссі. При цьому він зазначив, що Росатом та Китайська національна ядерна корпорація (CNNC) використовують відмінні від американських конкурентів моделі фінансування.

Завдяки цьому російські та китайські фахівці мають можливість діяти на світових ринках гнучкіше, переконаний Гроссі. “Цілком очевидно, що економічна модель інша. Головний постачальник – російський. І дуже активна китайська CNNC. Зрозуміло, вони використовують іншу модель фінансування, що дозволяє їм рухатися з більшою гнучкістю, у тому числі на міжнародних ринках. Так що це виклик для американських компаній за кордоном”, – наголосив глава агентства.

Поділитись