Гуайдо хоче розморозити 150 мільйонів доларів в США для закупівлі вакцин

Гуайдо хоче розморозити 150 мільйонів доларів в США для закупівлі вакцин

Лідер опозиції Венесуели Хуан Гуайдо розраховує розморозити $ 152 млн на рахунках в США для придбання вакцин від коронавірусу через міжнародний механізм COVAX, що діє під егідою Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ).

Про це повідомило в четвер агентство Bloomberg.

Воно ознайомилося з схваленим Національною асамблеєю (однопалатним парламентом) доповіддю по бюджету країни, де прописаний відповідний крок. Так, на закупівлю вакцин через COVAX або за допомогою інших організацій Гуайдо планує виділити близько $ 100 млн. Ще приблизно 23 млн будуть спрямовані на “захист демократії”, а близько 2,3 млн – на інші витрати.

Bloomberg відзначає, що якщо гроші будуть розморожені, це стане найбільшим одноразовим списанням венесуельської опозицією державних коштів із закордонних рахунків. У разі реалізації таких планів на заморожених рахунках Каракаса в США залишиться близько $ 97 млн. Агентство нагадує, що Гуайдо має право списувати гроші, оскільки американська сторона визнає його в якості тимчасового глави держави.

У січні поточного року президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що влада республіки просили США, Великої Британії та країн Євросоюзу розморозити державні кошти для покупки вакцин від коронавируса, але отримали відмову. 18 квітня він повідомив, що венесуельський уряд на поточному тижні переведе залишилися $ 56 млн для отримання препаратів через COVAX. За словами Мадуро, оплата стала можлива завдяки тому, що центробанку країни “вдалося вивільнити частину заблокованих коштів”.

10 квітня виконавчий віце-президент Дельсі Родрігес поінформувала, що боліваріанської Республіка вже заплатила 64 млн відповідно до угоди з COVAX. Всього Венесуела повинна внести $ 120 млн для отримання 11 млн доз вакцин.

COVAX підтримує створення виробничих потужностей і проводить закупівлі. Відповідно до умов програми країни з високим рівнем доходів фінансують придбання препаратів для бідніших держав. Згідно з планами, в рамках механізму до кінця 2021 року мають бути проведені і рівномірно розподілені по всьому світу 2 млрд доз вакцин. До COVAX вже приєдналися 190 країн і економік.

Поділитись