Грузія сподівається за 5-10 років увійти до ЄС

Грузія сподівається за 5-10 років увійти до ЄС

Грузія здійснить реформи та трансформується у справжню європейську державу, що дозволить їй вступити до Євросоюзу через 5-10 років, заявив глава грузинського уряду Іраклій Гарібашвілі на Форумі глобальної безпеки (GLOBSEC 2022) у Братиславі.

«Грузія за своєю природою є європейською країною, і ми маємо угоду про асоціацію (з Європейським союзом), яка є нашим генеральним планом. Ми точно знаємо, що маємо зробити. Звичайно ж, ми здійснюємо реформи, за які взяли відповідальність. Ми знаємо, як здійснити трансформацію нашої країни та перетворити її на справжню європейську державу», — заявив Гарібашвілі, слова якого цитує прес-служба адміністрації уряду Грузії.

«Так що ми бачимо себе в Європі, в Євросоюзі через 5-10 років. 10 років, це наша мрія та бажання», – зазначив він.

У своєму виступі глава грузинського уряду також торкнувся теми очікувань Грузії щодо можливого надання їй статусу кандидата в члени ЄС і чи надає такий статус гарантії безпеки країні.

«Ми повинні внести ясність у цьому важливому питанні, чи дає статус кандидата гарантію безпеки? Звичайно ж, ні, і нашою метою тут не є розгляд питання безпеки», — сказав він.

На його думку, організація, яка може забезпечити гарантії безпеки, — це НАТО.

«Ми ж сьогодні говоримо про статус кандидата в члени ЄС, який є символічним, але важливим. Для нас це важливе. Відповідно, моя відповідь — ні, статус кандидата не забезпечує гарантії безпеки для Грузії, України чи Молдови, але це заохочення більше мотивації для країни на шляху продовження реформ», — заявив Гарібашвілі.

Прем’єр також вважає, що ЄС має надати статус кандидатів у члени ЄС Грузії, Україні та Молдові, оскільки, за його словами, відмова буде помилкою.

Поділитись