Гончарук пообіцяв приділити увагу молодим вчителям та відновити престижність професії

Гончарук пообіцяв приділити увагу молодим вчителям та відновити престижність професії

Про це прем’єр-міністр України Олексій Гончарук заявив ефірі програми «Сніданок з 1+1».

“У наступному році, якщо ми говоримо про освіту, то ми зосередимось на молодих вчителях. Тому що нам важливо, щоб люди йшли до школи, щоб престижність професії вчителя, вона поверталась. І в другу чергу, це не менш важливо і я хочу про це окремо сказати, – нам дуже важливо зосередитись на дітках, які живуть в малонаселених регіонах. Тому що вони дуже програють. Ми як держава витрачаємо на них більше коштів. На одну дитину в рік держава витрачає іноді до 100 тисяч гривень для того, щоб вона ходила в школу. Тоді як в середньому по системі – ми витрачаємо 20 тисяч гривень”, – пояснив прем’єр.

За його словами, на дітей у малонаселених регіонах держава витрачає в 5 разів більше, однак якість освіти там в 2 рази менша через нестачу викладачів. Зокрема, вчителі мусять викладати по 10 предметів у сільських школах.

Також Гончарук розповів, чи планується підвищення видатків на освіту, зокрема і на зарплату освітянам.

“Гроші ж нізвідки не беруться. Ми вирішили не підвищувати податки в цьому бюджеті. І це його відрізняє від всіх інших. Ми намагались знайти кошти за рахунок економії…. Ми хотіли би платити і сьогодні. Але питання в тому, що для того, аби щось платити, треба їх десь взяти. Це означає, що треба підвищити податки, а це також ляже тягарем на підприємців та всіх інших. Тому потрібно шукати гроші в ефективності. Тому ми будемо зменшувати в наступному році витрати на державний апарат, щоб менше витрачати на стіни: державні органи, чиновників з одного боку. З іншого боку, нам потрібно, щоб росла економіка”, – зазначив прем’єр-міністр Олексій Гончарук.

Поділитись