Глава ради Нацбанку звинуватив правління регулятора в численних порушеннях

Глава ради Нацбанку звинуватив правління регулятора в численних порушеннях

Правління Національного банку України, що виконує в країні функції фінансового регулятора, допустило безліч помилок, які завдали серйозної шкоди економіці держави.

Про це заявив глава ради НБУ Богдан Данилишин.

“Прикриваючись незалежністю інституту, правління НБУ приймає ніким не контрольовані рішення”, – написав він на сторінці в Facebook. Економіст нагадав, що це стало можливо після прийнятих в 2015 році поправок до закону про Нацбанк, які дали його правлінню “безмежні повноваження”.

“Наслідком цієї безконтрольності стало так зване “очищення банківської системи” 2015-2016 років, яка завдала шкоди майже на 38% від ВВП, різке знецінення, а потім зміцнення гривні, що прямо порушує конституційну норму про стабільність національної грошової одиниці. А ще рішення по монетарної політики та облікової ставки, яка базувалася на особистих припущеннях членів монетарного комітету, піраміда облігацій внутрішньої державної позики і інше”, – навів приклад Данилишин.

Він також звернувся до Верховної ради внести зміни в закон про Національний банк України і зробити його по-справжньому незалежним від свавільних дій членів правління.

Рада НБУ 5 грудня 2019 року оголосив неефективною діяльність правління регулятора при формуванні валютно-курсової політики в 2019 році. У відповідь на це прес-служба НБУ заявила, що рада банку вийшла за рамки повноважень, прийнявши дане рішення.

Поділитись