“Газпром” звинуватили в аномальному підвищенні цін на електрику

“Газпром” звинуватили в аномальному підвищенні цін на електрику

Російські енергетичні компанії звинуватили «Газпром» у різкому підвищенні цін на електроенергію у серпні минулого року, повідомляє «Комерсант».


На початку серпня сталася пожежа на газохімічному комплексі у Новому Уренгої. Після цього, зазначило видання, різко знизилися постачання газу на ТЕС, а ринкова вартість газу «на добу вперед» у європейській частині Росії та на Уралі підскочила відразу на 22,6% до 1,54 тис. рублів за 1МВт/год. Ця ціна стала річним максимумом.

Крім того, якщо раніше ТЕС додатково закуповували газ через спекотну погоду, на тлі якої підвищувався попит на електроенергію, то після аварії «Газпром» скоротив постачання на рівень нижче за обсяги, регульовані укладеними контрактами.

У Міненерго РФ заявили, що жодних обмежень щодо постачання газу, «обумовлених аварійними ситуаціями», зафіксовано не було. У відомстві розповіли про щорічні планові ремонти на об’єктах газопостачання, що обмежує рівень максимального обсягу газу, який відбирають компанії.

У «Раді ринку» (регулятор ринків енергоресурсів) розповіли, що однією з причин того, що сталося, став перехід низки ТЕС «на більш резервне паливо» через низку обмежень на постачання газу».

Розкрито доходи «Газпрому» від продажу газу за кордон

У «Газпромі», у свою чергу, підкреслили, що всі контрактні зобов’язання були виконані, але попит у серпні виявився вищим за середній, що «збільшило навантаження на єдину систему газопостачання в сезон традиційних планово-профілактичних ремонтів». За словами представників компанії, жодних обмежень не вводилося.

Раніше стало відомо про плани “Росатому” перевести системи транспортування газу з газових турбін на електроприводи для “Газпрому”, які повинні працювати за рахунок нової АЕС у Західному Сибіру.

Поділитись