«Газпром» відповів Польщі на штраф за «Північний потік-2»

«Газпром» відповів Польщі на штраф за «Північний потік-2»

Російський «Газпром» подав апеляційну скаргу в суд із захисту конкуренції і споживачів Польщі через багатомільярдний штраф щодо «Північного потоку-2».

У «Газпромі» заявили, що принципово не згодні з позицією польського антимонопольного регулятора (UOKiK), який оштрафував «Газпром» на початку жовтня 2020 року. Російська сторона нагадала, що рішення про штраф не буде виконано до вступу в силу відповідного рішення суду.

UOKiK 7 жовтня 2020 року оштрафував «Газпром» на 7,6 мільярда доларів, звинувативши його і п’ятьох європейських партнерів за проектом газопроводу (Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper і Wintershall) у створенні спільного підприємства для будівництва «Північного потоку-2» в обхід заборони польської влади. Розмір штрафів для «Газпрому» склав 10 відсотків від річного обороту, що є максимальною санкцією в польському законодавстві.

У російській компанії у відповідь на штраф заявили, що принципово не згодні з позицією Варшави. «Газпром» повідомив, що не порушував антимонопольне законодавство Польщі та попередив про намір оскаржити рішення. Європейська влада в особі Єврокомісії підтримали російську компанію, заявивши, що накладений штраф занадто великий.

Поділитись