«Газпром» розкрив подробиці відмови від транзиту газу через Україну

«Газпром» розкрив подробиці відмови від транзиту газу через Україну

Глава «Газпрому» Олексій Міллер заявив, що 15-річну угоду з Угорщиною про поставки газу було укладено завдяки зусиллям компаній щодо розвитку національних газотранспортних систем в Болгарії, Сербії та Угорщини.

Він назвав диверсифікацію маршрутів поставок важливою складовою нових домовленостей, повідомляє «Газпром» в своєму Telegram-каналі.

«Підписані сьогодні довгострокові контракти гарантують надійні, стабільні поставки російського газу на найближчі 15 років», – розкрив подробиці документа Міллер. За його словами, Будапешт отримає перший газ по трубах «Турецького потоку» і газопроводів країн Південно-Східної Європи вже 1 жовтня.

27 вересня «Газпром» підписав довгострокову угоду з Угорщиною про поставки газу до 2036 року. Річний обсяг складе 4,5 мільярда кубометрів. Поставки газу в Будапешт передбачають часткову відмову від транзиту газу через Україну: 3,5 мільярда кубометрів надійде з Сербії, один мільярд – з Австрії. Коригування договору можлива через 10 років. У 2020 році Росія експортувала в Угорщину 8,6 мільярда кубометрів газу.

У МЗС України заявили, що їх здивувало і розчарувало рішення Угорщини. Генеральний директор компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон допустив, що Київ значно знизить або повністю зупинить транзит газу в Угорщину.

Наприкінці вересня «Газпром» проігнорував аукціон з викупу додаткових транзитних потужностей в українській газотранспортній системі на жовтень 2021 року. При цьому компанія зарезервувала 31,3 мільйона кубометрів газу із запропонованих 89,1 мільйона газопроводом «Ямал-Європа».

Поділитись