ФРН має у 2022 році розпочати постачання Чехії танків Leopard 2 для підтримки України

ФРН має у 2022 році розпочати постачання Чехії танків Leopard 2 для підтримки України

Німеччина в рамках так званого кругового обміну має вже у 2022 році розпочати постачання Чехії першої партії танків Leopard 2 A4 з метою надання військової допомоги Україні.

Про це в п’ятницю повідомило агентство DPA з посиланням на лист Міністерства оборони ФРН відповідальним особам у Бундестазі, який є в його розпорядженні, передає Trend.

“Постачання має розпочатися цього року і включатиме також 30-денний запас 120-мм боєприпасів”, – наголошується в тексті. “Обладнання та боєприпаси надійдуть із запасів промисловості та фінансуються Федеративною Республікою Німеччина. Відповідальність за подальше обслуговування покладається на Чеську Республіку”, – наголошується у листі.

Водночас вказується, що “на першому етапі Чехія має отримати 14 бойових танків Leopard 2 A4 та броньовану ремонтно-евакуаційну машину на базі Leopard 2 як заміну власних поставок Україні”. При цьому уточнюється, що Чехія вже передала Києву 20 бойових танків Т-72 із власних запасів.

Окрім надання матеріальної підтримки самій Україні, як йдеться у листі, метою уряду Німеччини є активізація двосторонньої співпраці з Чехією, особливо у військовій сфері. Таким чином, двостороння угода повинна включати як співпрацю в експлуатації військової техніки та навчання, так і “спільний розвиток потенціалу та взаємодію в галузі озброєнь”. “Наприклад, слід розглянути спільні навчання, пізніше за необхідності тимчасову присутність військ на ротаційній основі та підтримку можливої ​​модернізації чеських бойових танків, а також додаткові закупівлі”, – наголошується у документі.

18 травня Міністерство оборони ФРН повідомило, що Німеччина у рамках так званого кругового обміну поставить Чехії 15 танків Leopard 2 A4 з метою надання військової допомоги Україні. При цьому зазначалося, що Бундесвер (Збройні сили Німеччини) бере на себе навчання чеських військових. Таким чином, Чехія отримає від Німеччини 15 танків Leopard 2 A4 замість поставки України танків радянського виробництва. У свою чергу міністр оборони Чехії Яна Чорнохова наголошувала, що незабаром планується розпочати переговори про 50 сучасніших танків Leopard 2A7+ на найближчі роки.

Поділитись