Франція пояснила, чому не постачає літаки Україні

Франція пояснила, чому не постачає літаки Україні

Франція не постачає Києву бойові літаки, оскільки розглядає їх як наступальне озброєння і вважає за необхідне підтримувати Україну насамперед в обороні.

Про це повідомив у п’ятницю міністр-делегат, офіційний представник уряду Франції Олів’є Веран в ефірі телеканалу BFM.

“Поставити літак – це не те саме, що поставити гаубицю, літак – це щось інше. Насамперед це засіб нападу, а не оборони. Потрібно навчання пілотів, використовувати їх потрібно в украй специфічних умовах. І зараз ми знаходимося в періоді, коли ми відчуваємо початок наступу та бачимо просування російських військ, що вимагає забезпечення засобами оборони, які б дозволили утримати позиції, а може й просунутися у протилежному напрямі”, – сказав він.

“Як уже сказав президент республіки, зараз ми нічого не виключаємо, але в найближчому періоді ми розглядаємо відправку танків і засобів ППО”, – додав Веран, пізніше уточнивши, що, говорячи “танки”, він мав на увазі самохідні гаубиці.

У ніч на п’ятницю президент Франції Емманюель Макрон, виступаючи на прес-конференції за підсумками саміту ЄС у Брюсселі, заявив, що постачання винищувачів Києву найближчими тижнями неможливе і “це не те, що зараз потрібно українській армії”. Він наголосив, що нічого не виключає, проте “зараз це не головне питання”.

На даний момент Франція направила Україні 18 самохідних артилерійських установок (САУ) Caesar та 2 батареї зенітних комплексів Crotale. У грудні Макрон заявив, що республіка планує на початку 2023 року надати Києву нову партію зброї та боєприпасів. Міністерство збройних сил Франції повідомляло, що 1 лютого було підписано угоду про передачу Україні радара Ground Master 200 (GM200), а також про досягнення угоди з Італією про закупівлю близько 700 зенітних ракет Aster-30 для оснащення систем ППО середньої дальності SAMP/ T (французька назва – Mamba).

Минулого тижня прес-секретар МЗС Франції Анн-Клер Лежандр підтвердила плани Парижа направити Києву додатково 12 настанов Caesar, а також провести навчання 2 тис. українських військових на території Франції та Польщі.

Поділитись