Франція та Німеччина пішли на компроміс щодо “Північного потоку – 2”

Франція та Німеччина пішли на компроміс щодо “Північного потоку – 2”

Франція та Німеччина домовилися про компромісну позицію щодо будівництва газпроводу “Північний потік – 2”. Це дозволить Німеччині залишитися головним переговорником з Росії стосовно будівництва газопроводу. Про це повідомляє агентство AFP з посиланням на проект угоди між країнами.

Раніше повідомлялося, що Франція планує підтримати поправки до європейської газової директиви, які надають Європейської комісії більше прав для регулювання питань, пов’язаних зі спорудженням трубопроводів. Це могло б серйозно ускладнити будівництво газопроводу, що дозволяє Росії експортувати газ до Європи в обхід території України.

Німеччина виступає проти поправок, які передбачають поширення на підводні трубопроводи тих же правил, що діють для підземних. Зокрема, заборони поєднання в одній компанії поставок газу і його розподілу. Крім того, у Єврокомісії могли б виникнути додаткові важелі впливу на проект, яких у неї зараз немає.

Низка країн ЄС виступають проти будівництва газопроводу, а США нагадують про можливість запровадження санкцій проти учасників проекту, зокрема й німецьких компаній.

Згідно з планом, “Північний потік – 2” має бути добудований до кінця 2019 року.

Поділитись