Forbes назвав головну російську загрозу для України у Чорному морі

Forbes назвав головну російську загрозу для України у Чорному морі

У разі війни між Росією та Україною останньою доведеться зіткнутися у Чорному морі з ракетами «Калібр», яким Київ навряд чи зможе щось протиставити.

Про це у матеріалі для журналу Forbes написав Девід Екс.

На думку автора матеріалу, якщо Росія здійснить приховану загрозу та почне війну проти України, новий фронт відкриється на морі. При цьому вплив битв на море може тягнутися далеко вглиб материка.

Деякі українські лідери навіть можуть опинитися під обстрілом. Ця перспектива, що леденить душу, пояснюється тим, що Росія швидко модернізує свій Чорноморський флот, — пояснив Екс.

Він підкреслив, що РФ зараз активно займається будівництвом нових кораблів, підводних човнів і ракет «Калібр», здатних долати багато сотень кілометрів. Автор Forbes називає саме їх найголовнішими у низці модернізацій. Екс нагадав, що у 2014 році російський чорноморський флот був «по-справжньому слабким» і складався з кораблів переважно радянської споруди. Проте, після приєднання Криму відбулася радикальна модернізація.

Сьогодні третина кораблів флоту здатна випускати ракети «Калібр». Для допомоги в запуску ракет використовуються безпілотники та пілотовані літаки-розвідники, – зазначає автор.

За його словами, потенціал українських збройних сил для відбиття атак із моря дуже обмежений. Київ купує нові протикорабельні ракети наземного базування та безпілотники Bayraktar TB2, які допомагають виявляти цілі, проте наступальний потенціал російського флоту зростає швидше та ефективніше.

Раніше командувач ВМС України Олексій Неіжпапа заявив, що країна має намір створити новий рід військ — берегові ракетні. За словами головного комітету, берегові ракетні війська з’являться на Україні в 2026 році, а до їх складу увійдуть три дивізіони бойового ракетного комплексу «Нептун». До другого кварталу 2022 року, за словами контр-адмірала, буде повністю сформовано перший дивізіон цього сучасного комплексу і незабаром він стане на бойове чергування.

Поділитись