Фінляндія готова вступити до Північноатлантичного альянсу

Фінляндія готова вступити до Північноатлантичного альянсу

Фінляндія готова обговорювати вступ країни до НАТО, заявив президент Саулі Нііністе.

Раніше він виключав таку можливість, проте Північноатлантичний альянс наполегливо залишав свої «двері відчиненими».

Напередодні президент Фінляндії Саулі Ніїністе в інтерв’ю телеканалу Fox News заявив, що уряд країни відкритий для обговорення вступу країни до НАТО. За його словами, ситуація змінилася як у Фінляндії, так і у Швеції – вперше більшість людей, судячи з опитувань, виступають за вступ до НАТО.

«Ми намагаємося визначити всі наслідки, ризики та переваги, зробити це ефективно і якнайшвидше», – додав фінський президент, який зараз перебуває у Вашингтоні і раніше провів зустріч із президентом США Джо Байденом.

За даними опитування, проведеного наприкінці лютого на замовлення телекомпанії Yle, більшість жителів Фінляндії хотіли б, щоб країна стала членом Північноатлантичного альянсу. За приєднання до блоку висловилося 53% респондентів, проти – 28%. Ще 19% не змогли визначитись із відповіддю. Як зазначила телекомпанія, з 2017 року, коли було проведено аналогічне опитування, підтримка НАТО зросла на 34%.

Нагадаємо, наприкінці лютого Нііністе виключив можливість подання негайної заявки на вступ Фінляндії до НАТО через події в Україні. 20 лютого президент Фінляндії заявив про відсутність причин перегляду політики неучасті країни в НАТО. 10 лютого генсек НАТО Єнс Столтенберг знову повторив, що Фінляндія та Швеція повинні зберігати за собою право на приєднання до Північноатлантичного альянсу – двері альянсу для них відчинені.

Поділитись