F-16 – це далекобійна рука системи ППО – генерал-лейтенант

F-16 – це далекобійна рука системи ППО – генерал-лейтенант

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Ігор Романенко розказав про можливості отриманих Україною винищувачів F-16 та про подальшу роль України в спільній з Європою системі протиповітряної оборони.

На його переконання, крок, який зроблений зараз союзниками – принципово важливий.

Про це Романенко сказав в ефірі Київ24, коментуючи питання, що зараз можуть дати Україні отримані літаки.

За його інформацією, винищувачі в рамках модернізації отримали нові кращі локатори. Але авіаційне озброєння, яке надають американці – старе і невеликої дальності. 

«Але за рахунок його застосування можна буде виконувати завдання винищувача в системі протиповітряної оборони. F-16 – це далекобійна рука системи ППО, винищувачі для знищення аеродинамічних цілей, до яких відносяться: літаки, гелікоптери, крилаті ракети і баржуючі боєприпаси типу «шахед», а також БПЛА, наприклад розвідувальні. Тобто досить широкий спектр засобів і їх знищення дуже важливе і принципове», – підкреслив Романенко.

Він зауважив, що крилаті ракети росіяни модернізували і зараз Х-101, Х-555, «Калібри» літають на низькій висоті і таким чином можуть долати нашу систему протиповітряної оборони.

«І F-16, які діють з повітря, їм краще з цими локаторами виявляти ці цілі і знищувати», – пояснив експерт. 

За словами Романенка, на цьому етапі треба формувати систему повітряної розвідки-управління над Україною і в цьому зацікавлена низка країн Європи.

Поділитись