F-16 можуть відбивати дронові атаки і наносити ракетні удари – Мусієнко

F-16 можуть відбивати дронові атаки і наносити ракетні удари – Мусієнко

Сили оборони вже могли використовувати західні винищувачі F-16 у війні проти Росії.

Про це розповів в ефірі телемарафону військовий експерт, керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

«Що стосується місій, які могли виконувати. Теоретично вони могли бути задіяні і для відбиття дронових атак і не тільки. А саме – для нанесення ударів ракетами Storm Shadow. Достеменно сказати про це не можна, але я б цього не виключав. Адже Україна налаштована кожну зброю використовувати максимально ефективно, в максимально раціональний спосіб, аби бачити певний результат», – сказав Мусієнко.

Водночас, він відзначив, що на першому етапі Сили оборони все ж таки частіше будуть використовувати західні винищувачі як підсилення української системи ППО.  

«Не дарма президент, перебуваючи на Харківщині минулого тижня дав доручення Головнокомандувачу ЗСУ, що буде необхідно переформатувати українську систему ППО до кінця року. Я думаю, це пов’язано з тим, що ми розраховуємо на літаки, які будуть збивати ворожі ракети. І це дасть змогу українським силам перебазувати системи ППО, ЗРК із заходу нашої держави – ближче до центру і сходу», – додав Мусієнко.

Водночас, він додав, що наразі Україна може використовувати F-16 й для ударів західними далекобійними ракетами, які вже Київ отримав від союзників. Втім, за словами експерта, Україна могла отримати в комплекті з винищувачами й нові зразки західного озброєння.

«Враховуючи номенклатуру озброєння, яка була озвучена у медіа, презентована чи була підвішана на літаках – це ракети HARM, які є протирадіолокаційні, здатні вражати ППО, радари ворожих ЗРК. Друге – це модифіковані бомби JDAM, це кореговані авіабомби, які дають можливість завдавати ударів по наземних цілях окупантів. Думаю, що це буде наступним етапом, яким будуть літаки застосовувати», – зазначив Мусієнко.

Поділитись