Естонія офіційно оголосила про територіальні претензії до Росії

Естонія офіційно оголосила про територіальні претензії до Росії

Укладений у 1920 році Тартуський мирний договір між РРФСР і Естонією є чинним, а значить, частина правобережжя річки Нарви і Печорського району належать республіці.

Про це заявив 2 січня спікер естонського парламенту Хенн Пиллуаас, передає «Інтерфакс».

У своєму новорічному привітанні він нагадав, що 2 лютого відзначалося сторіччя угоди, в рамках якого Росія визнала незалежність Естонії і визначилася з межами.

«Тоді була узгоджена межа між Естонією і Росією, яка, згідно з міжнародним правом, діє і сьогодні», – підкреслив Пиллуаас.

Тим часом Москва визнає Тартуський договір тільки в якості історичного документа і не вважає його чинним. Справа в тому, що пізніше, після входження Естонії до складу СРСР, територія перейшла до РСФСР. Таким чином, заява спікера естонського парламенту можна розцінити як територіальні претензії до Росії.

Переговори про кордон між Росією і Естонією тривають багато років. У 2005 році сторони підписали перший прикордонний договір, але під час ратифікації естонська сторона включила в нього згадку Тартуського мирного договору, після чого Москва відкликала підпис. У 2014 році країни підписали нову угоду, яка не ратифікована досі.

Поділитись