Енергетична система України перебуває в дуже складній ситуації

Енергетична система України перебуває в дуже складній ситуації

За словами експерта, наша енергетична система перебуває в дуже складній ситуації.

Говорити про те, що нового блекауту в Україні не буде, занадто оптимістично, заявив керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія XXI» Павло Лакійчук в ефірі шоу «Говорить Великий Львів».

«Загроза дійсно дуже серйозна. Я нагадаю блекаут 2022-2023 року. Саме тоді росіяни вперше випробували тактику ударів по розподільчій мережі, підстанціях, які оточують наші атомні електростанції. Не потрібно бити по ядерних реакторах, б’єш по підстанціях, відповідно – атомній електростанції нікуди подіти свою вироблену генерацію, і автоматика спрацьовує, вона вимикається, спрацьовують системи захисту», – пояснив він.

Експерт нагадав, що росіяни з весни цього року здійснювали удари по балансуючій генерації, тепло- та гідроелектростанціях в Україні.

«Це фактично підготовка до масового блекауту, тому що немає балансу електроенергії, не можна зманеврувати енергетичними потужностями у випадку суперстресу. Тому говорити про те, що нового блекауту не відбудеться, це занадто оптимістично. Ворог має для цього можливості. Наша енергетична система перебуває в дуже складній ситуації. Тому, на жаль, порадувати нічим не можу. Але хочу сказати, що наша ППО, в порівнянні с 2022 роком стал значно потужнішою», – розповів Лакійчук.

Поділитись