Екссуддю та адвоката підозрюють у незаконній легалізації столичної нерухомості

Екссуддю та адвоката підозрюють у незаконній легалізації столичної нерухомості

Київською місцевою прокуратурою № 7 повідомлено про підозру колишньому судді районного суду Херсонської області за фактами легалізації незаконно відчужених об’єктів нерухомості державної, комунальної та приватної власності та винесення завідомо неправосудного рішення (ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 375 КК України); за дорученням прокурора м. Києва повідомлено про підозру адвокату за фактами легалізації незаконно відчужених об’єктів нерухомості, а також участі у злочинній організації (ч. 4 ст. 28 ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 255 КК України).

“За даними слідства, колишній суддя та адвокат діяли у змові з учасниками злочинної організації, які з використанням підроблених документів та електронних ключів доступу до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно заволоділи об’єктами нерухомості державної, комунальної та приватної власності у м. Києві на суму понад 200 млн грн. Досудове розслідування стосовно семи членів цієї групи вже завершено та надано доступ до матеріалів досудового розслідування потерпілим і стороні захисту”, йдеться у повідомленні Офісу генерального прокурора.

В межах виділеного кримінального провадження встановлено, що один із суддів районного суду Херсонської області за попередньою змовою з адвокатом – колишнім працівником органів прокуратури, використовуючи своє службове становище всупереч інтересам правосуддя, усвідомлюючи, що у матеріалах цивільної справи відсутні належні та допустимі докази ухвалив рішення про зміну права власності на дороговартісні об’єкти нерухомості на користь іншої особи.

У зв’язку з переховуванням підозрюваних від органів слідства, їх оголошено в загальнодержавний розшук, вживаються заходи з метою встановлення їх місцезнаходження для подальшого затримання у порядку, передбаченому КПК України.

На сьогодні, за позовами прокуратури частину незаконно відчужених об’єктів на суму понад 111 млн грн вже повернуто територіальній громаді м. Києва.

На решту майна накладено арешт та вживаються заходи щодо його повернення належним власникам.

Злочинну схему припинено прокурорами Київської місцевої прокуратури № 7 спільно з Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ, Головним управлінням СБУ у Херсонській області та Київським міським управлінням Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України.

Фото Олександри Буділки (з архіву FOTOmedia)

Поділитись