Експерт оцінив шанси Туреччини в протистоянні з «Талібаном»

Експерт оцінив шанси Туреччини в протистоянні з «Талібаном»

У Туреччині навряд чи вдасться самотужки докорінно змінити ситуацію з безпекою в Афганістані, сказав ЗМІ Станіслав Притчин, старший науковий співробітник Центру пострадянських досліджень ІСЕМВ РАН.

Так він оцінив шанси Туреччини в протистоянні з радикальним рухом «Талібан».

Притчин зазначив, що в 2001 році, на початковому етапі військового конфлікту, «Талібану» протистояла ціла міжнародна коаліція, яку підтримували в тому числі Росія і Китай. Крім того, військам коаліції виявлялася істотна логістична підтримка, яка йшла через всі країни Центральної Азії. «Зараз цього нічого немає, тому складно очікувати, що хтось прийде і чарівним чином ситуацію стабілізує», – зазначив фахівець. При цьому Туреччині також буде заважати «ісламський чинник», який не дозволить їй однозначно виступати проти «Талібану».

Експерт також прокоментував наміри Туреччини забезпечувати безпеку аеропорту Кабула. За його словами, це буде можливо, тільки якщо офіційній владі вдасться зберегти контроль над центральною частиною країни. «Тому що тримати оборону навколо аеропорту Туреччини в поодинці не вдасться, якщо Кабул впаде», – пояснив він.

В середині червня стало відомо, що Туреччина планує забезпечувати безпеку аеропорту столиці Афганістану після виведення американських військ. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван повідомив, що Вашингтон розробляють план дій на випадок, якщо у Анкари не вийде успішно впоратися з цим завданням.

Офіційний виведення військ США і країн Північноатлантичного альянсу з афганських територій почався 1 травня. У Білому домі розраховують, що процес завершиться до кінця серпня. Президент США Джо Байден заявляв, що американська армія повністю покине країну до 11 вересня 2021 року.

Поділитись