Екс-президент Радянського Союзу розповів, як можна було уникнути розпаду держави

Екс-президент Радянського Союзу розповів, як можна було уникнути розпаду держави

Колишній радянський лідер Михайло Горбачов упевнений, що цілісність СРСР можна було зберегти, і розповів, як намагався це зробити.


“Моє глибоке переконання полягало в тому, що шлях до політичного суверенітету республік, до їх економічної самостійності, збереження самобутності, розвитку культури лежав через оновлення Союзу, перетворення його в демократичну, реальну, ефективну федерацію, якої республіки делегують частину своїх повноважень”, – згадує він у своїй новій книзі “Що поставлено на карту: майбутнє глобального світу”, яка скоро повинна з’явитися в продажу.

Горбачов зазначив, що вирішальним кроком на цьому шляху мав стати новий Союзний договір, підписання якого в 1991 році зірвав серпневий путч, і підкреслив, що “до кінця боровся за єдність країни”.

“Керівництво найбільшої республіки в складі СРСР – Росії на чолі з Борисом Єльциним пішло по шляху дезінтеграції. Запанувала лінія на роз’єднання держави”, – заявляє колишній радянський лідер.

Важкі наслідки цього дуже скоро відчули на собі десятки мільйонів людей, додає він. “Нікого не повинно дивувати, що згідно з усіма опитуваннями громадської думки більшість росіян шкодують про розпад Союзу, а 1990-ті роки вважають найважчим періодом в своєму житті”, – резюмує політик.

Фактично Радянський Союз розпався 25 грудня 1991 року, коли Горбачов в зверненні до радянського народу заявив про завершення своєї діяльності на посаді президента. Цьому передувала угоду, підписана 8 грудня керівниками Росії, Білорусії і України, в якій говорилося про припинення існування СРСР і проголошувалося створення Співдружності Незалежних Держав. Цей акт увійшов в історію як Біловезька угода.

Фото РИА Новости.

Поділитись