Джонсон розганяє парламент і хоче провести загальні виборів в Британії 12 грудня

Джонсон розганяє парламент і хоче провести загальні виборів в Британії 12 грудня

Прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон не встигає виконати свою обіцянку вивести країну з ЄС до 31 жовтня.

Він намагатиметься усунути опозицію через дострокові вибори. Євросоюз тим часом узяв паузу і не дає відповіді щодо відстрочки Brexit.

До запланованої дати Brexit залишився тиждень, а Великобританія так і не дійшла згоди щодо виходу зі складу ЄС. Євросоюз зволікає з відповіддю, в той час як депутатам Палати громад потрібно проголосувати за проведення позачергових виборів 12 грудня. Цього вимагає Борис Джонсон, який, судячи з усього, вже зневірився виконати свою головну обіцянку – Brexit 31 жовтня “з угодою або без”.

Правда, чинного прем’єр-міністра все ж можна назвати більш успішним, ніж його попередницю Терезу Мей. Джонсону вдалося домогтися схвалення угоди по Brexit парламентом.

24 жовтня в інтерв’ю «Бі-бі-сі» він розповів, що дасть депутатам час на більш уважне вивчення законопроекту в обмін на згоду лейбористів провести загальні вибори 12 грудня. 28 жовтня депутати розглянуть це питання.

Євросоюз, тим часом, вчора повинен був дати відповідь по нову відстрочку. Однак із заявою Брюссель вирішив почекати до голосування в британському парламенті з позачергових виборів.

Для того, щоб вибори відбулися 12 грудня, дві третини депутатів повинні проголосувати «за». При цьому сам прем’єр не втрачає надії, що Євросоюз надасть йому коротку відстрочку до середини або кінця листопада. В такому випадку він продовжить битися за угоду, а Палата громад протягом місяця буде вносити і розглядати різні поправки до угоди.

У разі ж тривалої відстрочки для прем’єра найкращим варіантом є вибори, які перерозподілять розклад сил в британському парламенті і, можливо, змінять хід Brexit. Однак у понеділок депутатам доведеться діяти без оглядки на рішення Євросоюзу, який буде зберігати мовчання до результатів голосування.

Лідер опозиційною лейбористської партії Джеремі Корбін вже заявив Джонсону, що підтримає проведення дострокових виборів, якщо Джонсон повністю виключить «жорсткий» Brexit.

Поділитись