Джерела назвали причину відставки прем’єр-міністра Судану

Джерела назвали причину відставки прем’єр-міністра Судану

Прем’єр-міністр Судану Абдалли Хамдока оголосив про відставку через порушення суданськими військовими домовленостей у рамках листопадової угоди.

Про це повідомляє CNN із посиланням на політичні джерела.

Як передає телеканал, військові порушили укладену 21 листопада 2021 угоду про невтручання військових у політичні призначення Хамдока. За інформацією співрозмовників телеканалу, військові залишилися незадоволеними кандидатурами генеральних секретарів у міністерствах, запропонованих прем’єром.

Іншою причиною відставки, за словами високопосадовця, стало оголошення 30 грудня про відтворення Служби загальної розвідки, яка за колишнього президента Омара аль-Башира називалася Національною службою розвідки і, за даними CNN, організовувала жорсткі придушення акцій протесту в Судані.

Відновлення впливу цього відомства було «червоною лінією» для Хамдока, повідомили джерела.

«Відновлення права у служби розвідки на проведення арештів та обшуків та продовження репресій щодо демонстрантів стало соломинкою, яка зламала хребет угоди між Хамдоком та (військовим лідером Судану Абдель Фаттахом) аль-Бурханом», — цитує телеканал джерело.

Хамдок оголосив, що йде у відставку 2 січня на тлі кризи та демонстрацій у країні. У заяві, опублікованій у Twitter, він наголосив, що для досягнення нової угоди про політичний перехід Судану до демократії необхідно провести круглий стіл.

Абдалла Хамдок заявив про відставку менш ніж через два місяці після того, як було відновлено на посаді в рамках політичної угоди з військовими. Голова Суверенної ради Судану генерал Абдель Фаттах аль-Бурхан та Хамдок підписали політичну угоду 21 листопада.

25 жовтня Хамдока затримали військові. Генерал Фаттах аль-Бурхан звернувся до нації, заявивши, що він розпускає суданські органи влади, причому в країні вводиться надзвичайний стан.

Поділитись