Донецьк запропонував Києву обговорити поправки до конституції по особливому статусу Донбасу

Донецьк запропонував Києву обговорити поправки до конституції по особливому статусу Донбасу

Влада так званої Донецької народної республіки запропонувала Україні обговорити можливі поправки до конституції країни з питання особливого статусу Донбасу, так як в разі односторонньої зміни Києвом головного закону країни вони не будуть визнані.

Про це в понеділок заявила так званий міністр закордонних справ самопроголошеної ДНР Наталя Никонорова.

“Будь-які односторонні неузгоджені зміни до конституції [України] не можуть бути визнані виконанням комплексу заходів і є прямим і грубим порушенням домовленостей. Розраховуємо, що на найближчій зустрічі контактної групи в Мінську 18 грудня нам вдасться розпочати конструктивну діяльність за погодженням всіх правок в українське законодавство, що стосуються долі мільйонів жителів Донбасу”, – цитує Никонорову Донецьке агентство новин.

Вона додала, що зміни в українському законодавстві не можуть бути торгом, так як мова йде про мир на Донбасі. “Ми не визнаємо односторонньої децентралізації, яку намагається провести Київ, і настійно рекомендуємо припинити раз по раз підміняти положення комплексу заходів. Києву слід нарешті усвідомити, що особливий статус не є предметом для торгу – це важлива умова нашого подальшого мирного співіснування”, – додала Никонорова.

Президент Володимир Зеленський 12 грудня заявив, що Київ веде роботу над пакетом законопроектів щодо децентралізації на всій території країни. При цьому, вважає він, Україна виконує взяті на себе зобов’язання по виконанню мінських угод, а проведення децентралізації відповідає підписаним домовленостям. У п’ятницю, 14 грудня, Зеленський вніс до Верховної Ради проект змін до конституції України щодо децентралізації. Текст документа на сайті парламенту поки відсутній.

Поділитись