Дмитро Галкін: події у Придністров’ї говорять про те, що Росія намагається шантажувати ЄС

Дмитро Галкін: події у Придністров’ї говорять про те, що Росія намагається шантажувати ЄС

Очевидно, що Росія перетворилася на загрозу для інших пострадянських держав.

Хоча гадаю, що безпосередньої небезпеки для Азербайджану чи Казахстану з боку Росії сьогодні не існує, оскільки російський військовий потенціал серйозно підірваний воєнними діями в Україні. Таку думку у бесіді з Minval.az висловив політичний оглядач Дмитро Галкін.

Тому, на думку політолога, незалежно від завершення війни в Україні, Росія надовго втратить можливість шантажувати сусідні країни застосуванням військової сили.

«Якщо ж війна затягнеться, — а це обов’язково станеться, якщо нинішній російський наступ не дасть значних результатів, то Росія опиниться в сильній залежності від сусідніх держав, які не приєдналися до санкцій. Що, до речі, створить для цих країн додаткові гарантії безпеки», — зазначив політолог.

Якщо ж, на думку Галкіна, російський наступ виявиться успішним і російська армія вийде на кордон України та Молдови, то може виникнути загроза російського вторгнення до Молдови.

«Однак я не став би перебільшувати ймовірність подібного розвитку подій. У Кремлі добре розуміють, що в цьому випадку в конфлікт має втрутитися Румунія, що змусить Росію задіяти у Молдові значні сили, необхідні на українському напрямі», – наголосив політолог.

Швидше за все, останні події у невизнаному Придністров’ї свідчать, що російське керівництво знову намагається шантажувати ЄС загрозою розширення конфлікту. Кремль розраховує, що європейські країни внаслідок цього почнуть тиснути на Україну, змушуючи її погодитися укласти мир на російських умовах. Але у будь-якому разі, що сильніше Росії відставатиме від Заходу у сфері економіки та у сфері технологічного розвитку, то більше підвищуватиметься небезпека застосування Росією сили задля збереження власної зони впливу.

«Це необхідно враховувати пострадянські держави, вибудовуючи свої відносини з Росією. Слід зберігати з нею економічні зв’язки, але відкрито порушувати економічні санкції, запроваджені Заходом, як на мене, не варто», — резюмував наш співрозмовник.

Поділитись