Десять країн мають намір стати членами Шанхайської організації співробітництва

Десять країн мають намір стати членами Шанхайської організації співробітництва

Десять країн мають намір приєднатися до Шанхайської організації співробітництва (ШОС).

Про це розповіли два неназвані високопоставлені джерела — вони зазначили, що до списку увійшли ОАЕ, Сирія та Катар.

Наголошується, що Арабські Емірати попросили надати їм статус члена коаліції, минаючи бюрократичні процедури — положення про прийом нових держав передбачає, що заявник спершу має стати партнером з діалогу або спостерігачем, а вже потім вступати до союзу. Це питання мають розглянути на саміті у Самарканді в середині вересня.

Також вступом до ШОС зацікавилися М’янма, Камбоджа, Саудівська Аравія та Непал. Також на саміті в Узбекистані члени хочуть наділити статусом спостерігача Азербайджан та Вірменію. Крім того, на тому ж з’їзді члени планують дати старт процедурі вступу Білорусії до організації.

Влада Узбекистану планує запросити на з’їзд більшу частину представників бажаючих країн. При цьому джерела видання наголосили, що, найімовірніше, зібрати всіх одразу біля ШОС не вдасться.

Як підкреслив сходознавець Борис Долгов, арабські країни побачили в організації економічну альтернативу західному політичному союзу. Він зазначив, що у світлі подій останніх років західні партнери показали себе ненадійними, через що вони почали тягнутися до ШОС. Окремо він нагадав, що жодна з цих країн не приєдналася до антиросійських санкцій.

Поділитись