CNN: Спад економіки в Гонконзі триває вже рік, процес триватиме й надалі

CNN: Спад економіки в Гонконзі триває вже рік, процес триватиме й надалі

Пандемія коронавірусу змусила Гонконг до ще глибшої рецесії. І відновлення може зайняти більше часу, ніж очікувалося.


Економіка азіатського фінансового центру скоротилася на 9% за три місяці до червня, порівняно з аналогічним періодом роком раніше, згідно з попередніми даними, опублікованими урядом у середу.
Це був четвертий квартал поспіль скорочення міста. У минулому році Гонконг вже впав у спад – перший за десятиліття – через місяці антиурядових протестів та торговельної війни між США та Китаєм.

Незважаючи на жахливий показ останнього кварталу, новина могла бути ще гіршою: падіння ВВП Гонконгу, принаймні, здається, стабільне. Переглянуті дані показують, що економіка також скоротилася на 9% у першому кварталі 2020 року, що гірше, ніж спочатку повідомлялося.

“Економіка Гонконгу стабілізувалася в останньому кварталі, оскільки фіскальний стимул та посилення попиту в материковому Китаї компенсували слабкіші споживання та інвестиції”, – пише в науковій записці в середу Мартін Расмуссен, китайський економіст з питань капітальної економіки.

Пандемія коронавірусу також значною мірою перебувала під контролем у Гонконзі протягом більшої частини другого кварталу. Але коли місто зараз стикається з найгіршим спалахом Ковід-19, “надії на швидке відновлення були повалені”, додав Расмуссен. Нещодавно зафіксовані випадки, коли сотні повідомляються. У відповідь місто, серед інших заходів, обмежило проведення зборів, закрило деякі майданчики та заборонило обідню їжу в ресторанах.

Гонконг стикається з “бурхливою дорогою до одужання”, – написав фінансовий міністр Гонконгу Пол Чан у своєму дописі напередодні.

Пандемія Covid-19 та погіршення відносин між Китаєм та США додали невизначеності світовим економічним прогнозам. Гонконг став останньою точкою спору між найбільшими світовими економіками після того, як Пекін наклав на місто закон про національну безпеку на початку липня.

“Разом з недавнім повторенням локальної епідемії [ці фактори] припускають, що для відновлення місцевої економіки може знадобитися більше часу, ніж спочатку очікувалося”, – сказав Чан.

Поділитись