Чисельність ЗС України збільшать на 100 тисяч осіб за три роки

Чисельність ЗС України збільшать на 100 тисяч осіб за три роки

Президент України Володимир Зеленський 1 лютого підписав указ про збільшення чисельності збройних сил України (ЗСУ) на 100 тис. осіб за наступні три роки.


«Цей указ передбачає збільшення грошового забезпечення всіх військових до рівня не нижче за три мінімальні зарплати, перехід України до основ професійної армії, збільшення терміну дії контрактників», — зазначив Зеленський у ході виступу на відкритті сьомої сесії Верховної ради.

Президент країни додав, що буде створено додаткових 20 бригад ЗСУ. В указі йдеться про те, що ЗСУ розробить систему кар’єрного зростання офіцерів, а також концепцію забезпечення військових житлом.

«Цей указ не тому, що незабаром війна, цей указ, щоб невдовзі і надалі був мир — мир на Україні», — сказав Зеленський.

У 1991 році чисельність ЗСУ після здобуття Україною незалежності становила близько 980 тис. бійців та командирів. За 30 років історії України чисельність військ країни скоротилася, у 2014 році ЗСУ налічували близько 232 тис. військовослужбовців.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив 5 грудня, що українська армія змінилася, сьогодні вона є «однією з найсильніших» у Європі з більш ніж 400 тис. ветеранів бойових дій. При цьому єдину невизначеність Резніков бачить у розумінні Європою того, що «повномасштабне російське вторгнення в Україну означатиме для решти континенту».

Поділитись