Чергова масштабна вулична акція протесту планується сьогодні в Таїланді

Чергова масштабна вулична акція протесту планується сьогодні в Таїланді

Чергова масштабна вулична акція протесту планується сьогодні в Таїланді, в той час як в парламенті заплановано голосування по вотуму недовіри уряду.

Жителі Бангкока вимагають відставки уряду на чолі з прем’єром Прают Чан-Оча. Колишній військовий, він прийшов до влади в результаті перевороту в 2014-му. Його кабінет міністрів давно критикують за корупцію і неефективність, але особливо явним народне обурення стало під час пандемії – багато тайці вважають, що влада не справляється з коронавірусів. З півтора мільйонами хворих на 66-мільйонне населення королівство знаходиться вгорі другої десятки країн, причому найбільший сплеск захворюваності – саме в останні тижні.

Люди з більшою або меншою інтенсивністю мітингують всупереч забороні на мітинги через ковіда вже не перший тиждень. Тільки за останні два місяці, за даними поліції, до адміністративної відповідальності притягнули 600 протестувальників.
Депутати парламенту зберуться для голосування з питання про недовіру уряду вже в третій раз за останні місяці.

При цьому Таїланд хоч і є конституційною монархією, король там має не тільки церемоніальні повноваження. На цьому тлі невдоволення протестувальників підігріває і екстравагантна поведінка короля Рами X, який намагався правити країною з розкішного готелю в Баварії.

Прают Чан-Оча у відповідь на вимоги демонстрантів подавати у відставку або призначати дострокові вибори категорично відмовляється.

Поділитись