Частина Карабаху належить Росії, заявили у радбезі Вірменії

Частина Карабаху належить Росії, заявили у радбезі Вірменії

Лачинський коридор, який пов’язує Карабах з Вірменією, належить Росії, заявив секретар Ради безпеки Вірменії Вірмен Григорян.

«Відповідно до тристоронньої заяви від 9 листопада 2020 року, Лачинський коридор належить Росії, там знаходяться російські миротворці», – оголосив Григорян. На запитання журналіста: «Контролюється чи належить?», Григорян без сумніву відповів: «Належить». Потім пояснив: «Бо заявою від 9 листопада Лачинський коридор повністю переданий Росії, і відповідальність за всі події, що там відбуваються, несе Росія. І Росія має діяти, щоб 120 тис. вірмен, які проживають у Нагірному Карабаху, не зазнали етнічних чисток. Якщо питання не вирішуються шляхом переговорів, то мають наслідувати дії».

Для початку змушені нагадати пану Григоряну, що жодних «120 тисяч вірмен» у Карабаху немає і не було вже напередодні 44-денної війни. Тим більше, їх немає сьогодні. Але куди важливіше інше. Лачинський район – невід’ємна частина території Азербайджану. Тимчасове розміщення там російських миротворців не перетворює його на російську територію. Пане Григорян про це не в курсі? Чи цей персонаж посилає Росії прозорий «меседж»: «ви відірвете Лачинський район від Азербайджану, а ми, так і бути, погодимося, щоб він належав Росії, а не Вірменії»?

Це, звичайно, цікава інформація для роздумів про справжній рівень прозахідних настроїв у команді Пашиняна. Тим більше що Армен Григорян — один із видатних представників «соросівського» табору в Єревані. Можливо, йому самому така «задумка» із подарунком Росії у вигляді Лачинського району і здавалася хитрою та безвідмовною. Але, схоже, цей персонаж на хвилину забув про визнані кордони та військові реалії. Отже, дарувати Росії команда Пашиняна може, скажімо, Гюмрі, де знаходиться російська військова база, Мегрі, де російські прикордонники охороняють кордон з Іраном, або навіть всю Вірменію, де Росія контролює все, що взагалі має сенс контролювати, але ніяк не територію Азербайджану взагалі та не Лачинський район зокрема.

Поділитись