Частина депутатів Канади відмовилася присягати британському монарху Карлу III

Частина депутатів Канади відмовилася присягати британському монарху Карлу III

Справжня зрада монархії дозріла на берегах далекої та холодної Канади.

З’ясувалося, що частина депутатів не збирається присягати на вірність спадкоємцю королеви Єлизавети II – Карлу III.

Конфуз стався у регіональному парламенті Квебеку – тієї частини Канади, де значна частина населення розмовляє французькою мовою. Партія «Квебецький блок», яка виступає зокрема за незалежність від Канади, відмовилася присягати на вірність королю колишньою метрополією. 14 новообраних депутатів руху заявили, що не братимуть участі в цій процедурі, обов’язкової за місцевим законодавством для їхнього вступу на посаду, поставивши в глухий кут багатьох політиків і юристів.

На цьому тлі глава «Квебецького блоку» Ів-Франсуа Бланше вніс до Палати громад пропозицію про початок процесу перетворення монархії на республіку. Його ініціативу успішно «завалили», але Бланше задоволений і тим, що йому вдалося «налагодити» і показати квебекцям, що «політики на державному рівні воліють підтримувати короля, а не народ».

– Це щось із минулого, майже археологічний феномен, це ще й принизливо, – охарактеризував Бланше той факт, що Карл III є формальним главою Канади. Він також додав, що канадці залишаються «підкореним народом, який повинен приносити клятву монарху, який його підкорив».

Квебецькі політики взагалі давно “точать зуб” на монархію і більше виступають за республіканську форму правління. І це при тому, що королівське управління з Лондона має протокольний і церемоніальний характер, а реальна влада належить парламенту та уряду, який обирається.

Поділитись