Британці різко передумали оснащувати українські катери

Британці різко передумали оснащувати українські катери

Британська компанія Rolls-Royce відмовилася продавати Києву комплектуючі для українських десантно-штурмових катерів “Кентавр”, про це у своєму Facebook заявив колишній радник президента України Петра Порошенка Юрій Бірюков.


Катери “Кентавр” вироблялися за часів президентства Порошенко на заводі “Кузня на Рибальському”. На початку липня колишній заступник міністра оборони України і глава правління “Кузні на Рибальському” стали підозрюваними у справі поставок для української армії техніки неналежної якості. Йдеться, в тому числі, про закупівлі військових автомобілів, малих броньованих артилерійських катерів “Гюрза-М” і “Кентавр”.
Як написав Бірюков, ситуація з будівництвом “кентаврів” “починає бути схожою на закручений детектив”.

“Тут і Rolls-Royce, які повинні були поставити водомети на кораблі. Ось тільки вони за п’ять днів до поставки відмовилися це робити, пославшись на відсутність дозволу на поставку товарів подвійного призначення. Дивно, адже для російських (патрульних катерів) “Раптор” водомети вони легко поставляють. Страшно припустити, що бізнес – це нічого особистого”, – заявив екс-радник.

Крім того, за його словами, два побудованих “Кентавра” не можуть прийняти на озброєння протягом двох останніх років, так як за цей час командування не може підписати наказ про створення комісії з приймання.

“У причальної стінки вже два роки стоять п’ять кораблів. Без руху. Детектив чи? Або саботаж?” – задався питанням Бірюков.

Поділитись