Боррель заявив про швидку угоду щодо ядерної угоди з Іраном

Боррель заявив про швидку угоду щодо ядерної угоди з Іраном

Іран та світові держави «дуже близькі» до угоди про відновлення ядерної угоди 2015 року, яка обмежує ядерну програму Тегерана в обмін на скасування жорстких санкцій.

Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель. За його словами, які наводить Reuters, угода може бути підписана протягом кількох днів.

Зараз ми дуже близькі до угоди, і я сподіваюся, що це стане можливим, сказав Боррель.

Росія, США, Франція, Великобританія, Німеччина, Китай та Іран підписали Спільний всеосяжний план дій (СВПД) у 2015 році. Світові держави домовилися не запроваджувати санкції проти Тегерана в обмін на його відмову від розробки ядерної зброї.

Колишній президент США Дональд Трамп у 2018 році вирішив вийти із цієї угоди. У Тегерані у відповідь на це відмовилися від деяких раніше взятих на себе зобов’язань і продовжили збагачення урану вище за дозволений рівень. Нинішній глава Білого дому Джо Байден неодноразово заявляв про готовність повернути США до плану.

Росія, Британія, ФРН, КНР, Франція, а також США ведуть з Іраном у Відні переговори щодо відновлення ядерної угоди у його первісному вигляді з квітня 2021 року.

Поділитись