Боррель вибачився за свою метафору «колоніальний європоцентризм»

Боррель вибачився за свою метафору «колоніальний європоцентризм»

Глава дипломатії Євросоюзу (ЄС) Жозеп Боррель відмовився визнавати свій вислів про «джунглі» навколо Європи проявом расизму.

Про це йдеться в опублікованій на офіційному сайті ЄС заяві. Політик уточнив, що його порівняння Європи з садом, а решти світу — з джунглями мало інше значення. «Зростання цього світу беззаконня та безладдя — це те, що я мав на увазі, говорячи про “джунглі”. Моє посилання на “джунглі” не має расистського, культурного чи географічного підтексту. Справді і, на жаль, “джунглі” є скрізь, зокрема й сьогодні в Україні», — пояснив Боррель.

Дипломат також вибачився перед тим, хто помилково трактував його метафору як «колоніальний європоцентризм». «Перепрошую, якщо хтось образився. Я вірю, що ми часто занадто євроцентричні і маємо бути скромними і краще дізнатися про інший світ», — підкреслив він. Боррель додав, що не вважає ані Європу, ані Захід ідеальними.

Раніше глава євродипломатії запевнив, що Європа має достатньо грошей для фінансування військових поставок Києву. Такою заявою він відповів на запитання щодо виснаження коштів для компенсації допомоги Україні.

Поділитись