Болгарія отримає 440 мільйонів кубометрів газу з Азербайджану до кінця року

Болгарія отримає 440 мільйонів кубометрів газу з Азербайджану до кінця року

Болгарія отримає 440 мільйонів кубометрів газу з Азербайджану з липня по грудень 2022 року, повідомив Fakti.bg посол Азербайджану в Болгарії Гусейн Гусейнов.

“У Болгарії та Азербайджану є контракт на постачання 1 мільярда кубометрів газу на рік. З 31 грудня 2020 року азербайджанський природний газ поставляється до Болгарії альтернативним маршрутом через Неа Месемврію [оскільки комерційні поставки по інтерконектору Греція-Болгарія ще не почалися]. Відразу після введення” в експлуатацію газопроводу IGB Болгарія почне отримувати газ з Азербайджану через пункт у Комотіні, звідки газ поставлятиметься в повному обсязі за узгодженою ціною”, – сказав дипломат.

Гусейнов зазначив, що з 1 липня 2022 року до Болгарії експортується близько 2,6 мільйона кубометрів газу на добу, що є спочатку узгодженим повним обсягом.

“Крім того, щоб імпортувати додаткові обсяги природного газу до Болгарії, “Булгаргаз” має узгодити з компанією-постачальником з Азербайджану деякі технічні та комерційні аспекти постачання”, – пояснив посол.

Зазначимо, що IGB забезпечить транспортування газу та постачання з нових джерел, що робить його ключовим елементом енергетичної безпеки Болгарії та частиною національного плану диверсифікації джерел газу. Потужність прокачування газопроводу становитиме три мільярди кубометрів із можливістю доведення до п’яти мільярдів кубометрів. Половина пропускної спроможності інтерконектора вже зарезервована.

Поділитись