Bloomberg: економіка Росії на грані дефолту

Bloomberg: економіка Росії на грані дефолту

Росія виплатила гроші за двома облігаціями, але ризик дефолту в країні поки що зберігається через санкції, передає Bloomberg.

За даними агентства, через жорсткі санкції, які вводять західні країни, інвестори не можуть зрозуміти, чи отримають вони належні їм майбутні платежі. Обмеження сильно ускладнили переказ грошей, утруднивши та заблокувавши рух коштів, зазначають експерти.

На думку засновника французької консалтингової фірми EM Conseil Олени Дейлі, справа не лише у майбутніх платежах з обслуговування боргу, а й у необхідності фінансувати військову операцію в Україні та життєво важливий імпорт.

Генеральна ліцензія 9A США, за допомогою якої можна перераховувати платежі за облігаціями інвесторам, має бути відкликана 25 травня, за два дні до настання терміну погашення купонів на суму близько $100 млн. Якщо казначейство США продовжить відмову, Росія зможе продовжувати платити через свої банки, не що знаходяться під санкціями, поки вона має долари та інші валюти, доступні всередині країни.

Як зазначає агентство, США використовують це як спосіб змусити Росію витратити місцеві заощадження. Але на даний момент у Москви багато готівки завдяки продажу нафти, газу та інших сировинних товарів.

Поділитись