Білий дім пояснив заяви Байдена про контакти з Путіним

Білий дім пояснив заяви Байдена про контакти з Путіним

Офіційний представник Білого дому Карін Жан-П’єр пояснила заяви президента США Джо Байдена про можливі контакти із російським лідером путіним.

Як зазначила прес-секретар, слова Байдена не означають, що він змінив свою позицію щодо України. “Президент давав дуже чітко зрозуміти, що нічого не вирішуватиметься щодо України без участі самої України”, – сказала вона. Крім того, американський президент, за її словами, дав зрозуміти, що “не має наміру зустрічатися з паном Путіним, оскільки той не продемонстрував ознак готовності покласти край конфлікту”.

Незважаючи на заяви президента, Вашингтон продовжуватиме надавати необхідну допомогу Києву. Насамперед це стосується сфери оборони, додала Жан-П’єр.

Представник Білого дому Джон Кірбі також сказав, що заява Байдена не означає, що він готовий до діалогу у цей момент. За його словами, президент США “зовсім не демонстрував, що зараз час для переговорів”.

Сам Джо Байден напередодні заявив, що готовий вести переговори з путіним про завершення війни в Україні, якщо той ухвалить таке рішення. Водночас він уточнив, що переговори з Москвою відбудуться лише за консультацій з НАТО.

Пізніше представник Кремля Дмитро Пєсков зазначив, що Байден фактично сказав, що переговори з Росією можливі лише після виходу путіна з України. Однак на даний момент це неможливо, оскільки “спецоперація” продовжується. Крім того, США не збираються визнавати нову територію у складі Росії, а це ускладнює пошук ґрунту для взаємного обговорення, додав він.

Ще в листопаді Джо Байден пообіцяв, що США не безпосередньо залучатимуться до українського конфлікту і тим самим розв’язуватимуть третю світову війну. Він додав, що Вашингтон “не давав Україні карт-бланш”.

Поділитись