Білорусь заявила про провокацію на кордоні з Литвою

Білорусь заявила про провокацію на кордоні з Литвою

Білоруський портал “Військово-політичний огляд” опублікував відеозапис, на якому зображено перехоплення об’єкта, запущеного, ймовірно, з території Литви.

Раніше Міноборони Білорусі заявили, що екіпажі бойових вертольотів Мі-24 припинили “провокацію”, в ході якої з території сусідньої Литви був запущений зонд з восьми повітряних куль з антидержавною символікою.

При цьому в Вільнюсі заявили про порушення свого повітряного простору білоруським вертольотом і вручили ноту протесту послу республіки. МЗС Білорусії ці звинувачення відкинув і вручив ноту литовському послу через інцидент з кулями.

На опублікованій записи, знятої з кабіни вертольота, видно, як вертоліт підлітає до зв’язки повітряних куль, до якої прив’язаний використовуваний білоруською опозицією біло-червоно-білий прапор, після чого відео обривається. При цьому автори відео призводять геоприв’язку, з якої, за їхнім твердженням, слідує, що інцидент відбувається в повітряному просторі Білорусі.

Як повідомляє “Військово-політичний огляд”, після зближення з Мі-24 зонд з повітряними кулями “розсіяли” в районі села Калюжі.

“Зовнішні центри сили”

Раніше Міністерство оборони Білорусі повідомило про збільшену активність іноземних літаків у рубежів країни. У відповідь на це Олександр Лукашенко заявив, що республіка буде реагувати на порушників держкордону без попередження.

Глава держави відзначав, що проти Білорусі діють кілька зовнішніх центрів сил, де осіли “уряди у вигнанні”. За його словами, зараз опозиція претендує на багатомільйонну підтримку від Євросоюзу, про яку недавно заявили в Європі, однак ці гроші без відома держави в країну не надійдуть.

Поділитись