Без фінансової допомоги партнерів Україні загрожує колапс – Сергій Марченко

Без фінансової допомоги партнерів Україні загрожує колапс – Сергій Марченко

Без фінансової допомоги партнерів Україні загрожує діра у бюджеті у 29 млрд доларів.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко в інтерв’ю Politico.

Видання наголошує, що за два місяці до кінця поточного року Україна досі не отримала підтверджень фінансової підтримки від США і Євросоюзу на наступний. Зокрема, Угорщина та Словаччина блокують виділення Україні 50 млрд євро на наступні чотири роки у рамках спільного фонду ЄС, а у США Конгрес не поспішає погоджувати запит Білого дому.

Коментуючи потреби України, Сергій Марченко сказав, що Україна готова проводити реформи та посилювати антикорупційні органи, але попередив, що гроші потрібні вже зараз.

«Ми готові до обговорень, але не готові до того, що це може призвести до затримки надання підтримки Україні. Нам потрібні гроші з початку наступного року», — сказав міністр.

Він наголосив, що економічні проблеми в Україні матимуть негативний вплив і на Євросоюз.

«Наслідки економічної кризи будуть дуже важкими не лише для України, а й для всієї Європи, тому що це може мати такі наслідки, як міграція, величезне зростання цін у Європі, зокрема, на деякі продовольчі товари, а також, знову, на нафту й газ», – сказав Марченко.

Міністр також попросив союзників активізувати обговорення щодо передачі Україні близько $300 млрд російських активів, заморожених країнами G7 на початку повномасштабної війни.

«Ми б хотіли, щоб можливість використання доходу від цих активів була додатковим варіантом, не забуваючи щодо пріоритету №1. Пріоритет №1 — використання всіх російських активів, аби допомогти Україні відновити наші можливості та економіку», — сказав він.

Поділитись