Банки перейдуть на єдину систему фінансової звітності

Банки перейдуть на єдину систему фінансової звітності

Національний банк оприлюднив правила складання фінансової звітності банків на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами в рамках впровадження єдиної Системи фінансової звітності (СФЗ). Про це йдеться у повідомленні прес-служби НБУ.

Єдина СФЗ запроваджується для підприємств, що становлять суспільній інтерес, згідно з вимогами Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні». До них належать і банки. Єдина СФЗ дасть змогу здійснювати приймання, оброблення, перевірку та розкриття фінансової звітності підприємств у єдиному електронному форматі. Вона є безкоштовною для користувачів та створюється на базі Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Підприємства, у тому числі і банки, з 2019 року складатимуть і подаватимуть фінансову звітність на основі таксономії фінансової звітності за міжнародними стандартами в єдиному електронному форматі XBRL (таксономії звітності UA XBRL МСФЗ) до НКЦПФР. Національний банк, відповідно до підписаного у 2017 році Меморандуму про взаєморозуміння щодо розробки і запровадження Системи фінансової звітності, буде її користувачем. Інші регулятори також матимуть змогу користуватися інформацією за даними СФЗ.

Перед повноцінним переходом до електронного звітування на основі стандарту XBRL Національний банк проведе тестування робочої версії нового стандарту звітності банками України. Для цього буде створено окремий план-графік тестування банків. Нацбанк планує сформувати графік не раніше лютого 2019 року.

Поділитись