Аварії на ЧАЕС траплялися і до 1986 року, – СБУ

Аварії на ЧАЕС траплялися і до 1986 року, – СБУ

Служба безпеки України розсекретила частину документів КДБ про катастрофу на Чорнобильській атомній електростанції (ЧАЕС), з них випливає, що аварії на об’єкті траплялися і до 1986 року.

Повідомлення про це з’явилося на сторінці відомства в Facebook.

Як випливає з матеріалів спецслужб, в 1982 році на першому енергоблоці ЧАЕС стався потужний викид радіоактивних речовин. Його наслідки для співробітників станції і жителів Прип’яті залишилися невідомими, а КДБ в свою чергу вжило заходів «для недопущення панічних і провокаційних чуток». Стверджується також, що в 1984 році на третьому і четвертому енергоблоках також траплялися аварії, їх подробиці залишилися в таємниці.

Крім того, згідно з розсекреченими документами, при будівництві ЧАЕС були допущені численні порушення, які приводили до нещасних випадків і збоїв в роботі систем пожежної безпеки.

«Мають місце факти, коли окремі керівники свідомо йдуть на грубі порушення технологічних норм, думаючи про те, як швидше здати об’єкт, не піклуючись про його майбутнє і можливі трагічні наслідки», – йдеться в одній з інформаційних записок КДБ від 19 грудня 1976 року.

У доповіді спецслужб від 1983 року в Москву також надходить попередження, що ЧАЕС є однією з найнебезпечніших атомних станцій в країні, яка не оснащена системами безпеки і має потенційну радіоактивність в разі катастрофи в 60 разів вище, «ніж при вибухах атомних бомб в Хіросімі і Нагасакі ».

Раніше один з учасників операції по усуненню наслідків катастрофи на ЧАЕС описав вплив радіації на організм людини. Він запевнив, що вона має свій смак, а відчуття схожі з тими, що виникають після тривалого перебування на сонці.

«Виникала сухість в горлі і характерні “радіаційні” кашель і осиплість», – зазначив він.

Аварія на Чорнобильській АЕС сталася 26 квітня 1986 року. Вона вважається однією з найбільших техногенних катастроф в історії. В результаті вибуху в четвертому енергоблоці станції радіоактивного опромінення зазнали майже 8,4 мільйона осіб. Навколо АЕС створена так звана зона відчуження.

Поділитись