Аудит “Укрзалізниці” виявив ризиків і порушень на 60 мільярдів гривень

Аудит “Укрзалізниці” виявив ризиків і порушень на 60 мільярдів гривень

Аудиторська служба виявила в “Укрзалізниці” фінансових порушень, зовнішніх і внутрішніх ризиків на загальну суму 61,4 мільярда гривень.

Про це йдеться в звіті про перевірку Укрзалізниці за 2017-2020 роки, повідомляє Марлін.

Йдеться про фінансові порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 1,3 млрд грн; ризикованих операціях, що призвели до недоотримання доходів або зайвих витрат на суму 29,9 млрд грн, можуть привести до втрат на суму 1,6 млрд грн; порушень в сфері закупівель – 21,5 млрд грн, інші порушення і недоліки – 7,2 млрд гривень.

У 2018 році Укрзалізниця повинна була закупити вантажні вагони на суму в 150 млн доларів США за кредитом Європейського банку реконструкції та розвитку. Проект почався, проте не був доведений до кінця з незрозумілих причин.

Укрзалізниця відмовилася від кредитних коштів, але заплатила 75 млн грн за транзакцію цих грошей, що є зайвими витратами компанії.

У звіті говориться і про безоплатне надання послуг УЗ і її філій контрагентами на суму 108 млн грн, списання 35 млн грн доходів компанії за відсутність претензійної роботи юристів УЗ, сплату 113 млн грн санкцій за невиконання Укрзалізницею умов договорів.

В аудиторському звіті згадано і про наглядову раду компанії. На роботу членів ради Укрзалізниця офіційно витратила 63 млн грн. Однак аудитори знайшли і інші витрати.

“Разом з тим без укладення відповідних актів АТ “Укрзалізниця” з корпоративних карт філії “Центр сервісного забезпечення” здійснені витрати на утримання окремих членів наглядової ради на суму 15 млн грн”, – йдеться в звіті.

Кошти були витрачені на авіаквитки, проживання та харчування членів наглядової ради.

На додаток, компанія так і не сплатила 956 млн грн дивідендів до державного бюджету від чистого прибутку за 2018-2019 роки. Таким чином, держава недоотримала майже мільярд гривень, а Укрзалізниці загрожує пеня.

Раніше Марлін повідомив, що Укрзалізниця закінчила перше півріччя 2021 року зі збитком в 1,4 млрд грн.

З серпня обов’язки голови правління Укрзалізниці виконує Олександр Камишин. Нагадаємо, що 2020 рік УЗ закінчила зі збитками в 11,4 млрд грн.

Поділитись