Атаки українських дронів вказують на деградацію російської ППО

Атаки українських дронів вказують на деградацію російської ППО

Успішні атаки українських безпілотників у глибині російської території свідчать про значну деградацію системи протиповітряної оборони в росії.

Про це виданню Business Insider розповів експерт з росії в американському Інституті вивчення війни (ISW) Джордж Баррос.

Він зауважив, що українські літальні апарати почали проникати туди, куди в теорії їх не повинні були пропустити. «Російська протиповітряна оборона повинна була дуже легко їх знищити», – наголосив він.

Експерт нагадав, що на початку повномасштабного вторгнення в Україну протиповітряна оборона росії була грізним противником для української авіації. Росіяни збивали українські літаки та ракети, значною мірою позбавляючи Україну доступу до повітряного простору росії.

Але з часом протиповітряний захист росії став «розтягнутий», що і дало Україні нові можливості. За його словами, росія «знехтувала захистом територій», які не знаходяться поруч з Україною. Тоді, починаючи з весни 2024 року, Україна змогла вивести з гри протиповітряну оборону росії «дуже свідомо».

Багато російських систем протиповітряної оборони були пошкоджені та знищені Україною, і тепер ЗСУ атакують об’єкти, які раніше були недосяжними. Експерт наголошує, що зараз  для України головною проблемою є пробитися через прикордонні райони рф, насичені ППО, а вже далі територія агресора «не є належним чином захищеною».

Яскравим свідчення цього Баррос називає квітневий удар по Татарстану, який знаходиться за понад 1200 км від України. Невеликий літак, перероблений українцями в дрон-камікадзе, зміг подолати таку величезну відстань безперешкодно.

«Цей інцидент був дуже показовим і засвідчив, що росіяни, ймовірно, розташували свої засоби протиповітряної оборони таким чином, щоб вони мали гарне покриття на безпосередньому театрі навколо України. Але за його межами у них цього немає», – сказав Баррос.

У ISW заявили, що українські удари по російських НПЗ «продовжують чинити тиск на парасольку протиповітряної оборони росії та змушують російське військове командування визначити пріоритетність виділення обмежених засобів протиповітряної оборони для прикриття, на його думку, важливих цілей».

Поділитись