Атаку на оператора трубопроводу в США пов’язали з російськими хакерами

Атаку на оператора трубопроводу в США пов’язали з російськими хакерами

Атака на оператора трубопроводу Colonial Pipeline в США може бути пов’язана з групою DarkSide, що складається з російських хакерів.

Про це повідомляє CNN з посиланням на джерела з числа колишніх співробітників американської адміністрації, що працювали в сфері кібербезпеки.

Співрозмовник телеканалу стверджує, що за кібератакою стоїть угрупування хакерів DarkSide нібито з Росії. За його словами, зазвичай ці хакери проводять атаки щодо неросійськомовних країн. Телеканал підкреслив, що через кібератаки була припинена робота трубопроводу, що забезпечує паливом 45 відсотків населення Східного узбережжя США. Американська влада створили міжвідомчу групу фахівців, які займуться запобіганням перебоїв в поставках пального.

Про те, що атаку нібито зробила російська злочинне угруповання хакерів, заявили джерела телеканалу NBC News. Вони заявили, що атака відбулася не з боку держави, її здійснили хакери в рамках «злочинної схеми». У свою чергу, агентство Bloomberg відзначає, що DarkSide, створена влітку минулого року, може бути пов’язана як з Росією, так і з країнами Східної Європи.

8 травня повідомлялося, що найбільший в США оператор паливних трубопроводів Colonial Pipeline піддався кібератаці. Компанію, чия мережа є джерелом майже половини поставок палива на Східне узбережжя США, атакував вірус-вимагач. Colonial заявила, що відключила системи, щоб стримати загрозу. Імовірно, атаку здійснила угруповання DarkSide. Вона відома тим, що не нападає на держустанови і соціальні об’єкти, її жертвами стають великі компанії, здатні заплатити великий викуп.

США регулярно звинувачують Росію в великомасштабних кібератаки на системи американських державних відомств. Москва відкидає звинувачення в хакерських атаках на американські відомства і вважає їх безпідставними.

Поділитись